B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vas bo klima stala nekaj deset ali več sto evrov?

Vas bo klima stala nekaj deset ali več sto evrov?

Klimatska naprava vašega avtomobila je zelo kompleksen sistem, ki lahko brez rednega vzdrževanja pomeni tudi velik udarec po žepu. A zgolj dopolnjevanje plina ni dovolj!

 

Čeprav se v sodobnih avtomobilih zdi nekaj najbolj samoumevnega, je klimatska naprava zapleten sistem, ki ga sestavljajo številni mehanski deli. Ti zahtevajo ustrezno vzdrževanje oziroma servis, ki naj bi se izvajal vsaki dve leti oziroma na 30 tisoč prevoženih kilometrov, pri starejših vozilih pa celo enkrat na leto.

Na svetu imamo z razlogom strokovnjake posameznih področij in tudi na področju avtomobilskih servisov je tako. Ker ponekod na rednih servisih vozil klimatski napravi posvetijo premalo pozornosti, je za zares temeljit in kakovosten servis klimatske naprave najbolje obiskati specialista. Kakovosten redni servis stane že od nekaj deset evrov naprej, odvisno od stanja klimatske naprave. Pri tem se izčrpa plin iz sistema in ga očisti starega olja, vlage ter trdih mehanskih delcev. Nato na servisu celoten sistem očistijo z vakuumom – s tem dosežejo, da se vlaga upari že pri 4,4 stopnje Celzija in jo zato lahko v celoti odstranijo. Nato nadomestijo olje v kompresorju in sistem napolnijo z ustrezno količino plina.

Dejstvo, da je v klimatski napravi sčasoma manj plina še ne pomeni, da je nekaj narobe. Plin namreč počasi uhaja tudi iz sistema brez napake. Strokovnjaki pravijo, da je normalno vsako leto »izgubiti« tudi več kot 100 gramov plina, ki ga je seveda treba nato nadomestiti na rednem servisu. Če je uhajanje večje, pa gre najverjetneje za okvaro.

Preverjanje prekomernega uhajanja plina se izvaja s tako imenovanimi formirnimi plini, medtem ko se barvila odsvetuje, saj ta lahko škodujejo kompresorju. Po diagnozi se zamenjajo poškodovane in dotrajane komponente, kar seveda vpliva na končno ceno popravila.

Verjetno najhujša posledica premajhne količine plina v sistemu je pregrevanje kompresorja, ki posledična slabše deluje in celo odpove. Ko pride do tega, ga je treba zamenjati, celoten sistem pa s posebnim postopkom očistiti in odstraniti opilke. Cena rednega vzdrževanja je v primerjavi s tem postopkom pravi drobiž!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna